בנק הזמן הוא למעשה תופעה חברתית-כלכלית שהייתה קיימת משחר ההיסטוריה האנושית, אדם מספק לאדם אחר שירות בתמורה לסיוע אחר אדם אחר בהמשך. בשנים האחרונות, אולי כתוצאה מתרבות הצריכה והשפע והעובדה שכמעט הכל נמדד בכסף, תופעות של בנקי זמן צמחו ופרחו ברחבי העולם, כאשר ישראל אינה יוצאת מהכלל במקרה זה.
יוזמות שכאלו קיימות בגדלים רבים וקונסטלציות שונות בכל רחבי ישראל, כאשר יש גם יוזמה "רשמית" הפועלת בשטח מטעם החברה למתנ"סים, הקרן לירושלים וארגון ג'וינט ישראל (החל בירושלים והתרחב מאז לאזורים נוספים).
במהותו וכחלק בלתי נפרד מתפיסת העולם שלו, בנק הזמן הינו פרויקט קהילתי, אשר בו לא סוחרים בכסף או מעניקים הלוואות למשל אלא סחר החליפין הוא בזמן של אנשים – הכל התנדבותי כמובן. תפיסת העולם של בנק זמן גורסת כי זמן שווה זמן (ולא כסף במקרה זה!),כך ששעת נתינה של אדם אחד שווה שעת קבלה אחת.
כך, חבר בבנק הזמן יכול לספק שירות כלשהו לאדם אחר ב"קהילה", כאשר בתמורה האדם הראשון יוכל לקבל שירות אחר מאותו אדם או מחברים אחרים בקהילה. נשמע רעיון אוטופי אולי, אך זה באמת עובד ובקרב כלל שכבות האוכלוסייה.
ביסוס הרעיון והיישום
כאמור, הבסיסי עצמו של בנק הזמן קיים מאז שקיימת אנושות, כאשר הנוהג הזה הלך ונעלם ככל שעברנו לכמת הכל בכסף. ד"ר אדגר קאהן, פעיל זכויות אדם אמריקאי שהיה גם עורך דין הקים בסביבות 1980 בנק זמן, במקור על מנת להיכנס לחלל שהותירו תכניות סיוע ממשלתיות לקשישים בארה"ב – תכניות שהמימון עבורן הופסק. הרעיון שהחל ברצון לסייע לקשישים להישאר עצמאיים ולקבל סיוע בלי התחייבויות כספיות התרחב והפך למשהו לכלל האוכלוסייה.
בבסיס, חברי בנק הזמן מרוויחים אשראי זמן בעבור כל שעה שהם מעניקים לקהילה בסיוע, שירותים וכדומה. כאשר חבר הבנק זקוק לסיוע או שירות כלשהו, הוא יכול לפנות לבנק ולקבל את רצונו מחבר אחר, הכל ללא שכסף מחליף ידיים. שירותים לדוגמא אשר "מוחלפים" בבנק הזמן כוללים למשל בייביסיטר, שירותי גינון, טיפולים אלטרנטיביים, לימוד שפות, ייעוץ משפטי, תיקונים בבית ועוד אינספור דוגמאות.
בישראל, בנק הזמן החל להתגבש ליוזמה רשמית בשנת 2002, בליווי של גופים ממשלתיים ופילנתרופיים שונים השואפים לפתח קהילתיות ויוזמות חברתיות למיניהן. פעילות בנקי הזמן פרוסה כיום כאמור בכל רחבי הארץ, בערים, מועצות מקומיות ואזוריות, יישובים ספציפיים ושכונות. כמות החברים משתנה בין בנק לבנק והענקת או קבלת השירותים השונים נעשית דרך אתרי אינטרנט, טלפון, לוחות מודעות וכדומה.
היתרון של בנק זמן רשמי וממוסד
ראשית, כמובן שבמושג בנק הזמן אין כוונה למוסד מסודר ומורכב כמו בנק מסחרי ואין כלל כוונה שבנקים חברתיים וקהילתיים אלו יחליפו את הבנקים הפיננסיים, זוהי יוזמה חברתית וכלכלית הפועלת לצד המערכת הפיננסית וללא קשר אליה. היתרון המרכזי של פעילות כזו דרך בנק זמן היא בכך שיש גורם מתווך, גורם רשמי ונוח אשר מאפשר ליותר אנשים להציע סיוע ושירותים וכך יותר אפשרויות לקבל שירותים רלבנטיים.
על פניו, ניתן להגיד שמוסד כמו בנק הזמן פוגע בצמיחה ובכלכלה כי הוא מבטל את תנועת הכספים ממקום אחד לשני ו"לוקח" עבודה לעסקים שונים. אך ההיקפים אינם קרובים בכלל לפעילות המגזר העסקי וההשפעה החברתית החיובית ברמת המיקרו עולה עשרות מונים על פגיעה כלכלית ברמת המאקרו, אם זו בכלל קיימת בפועל.
הקמת בנק זמן
עקרונות הפעולה של בנק זמן הם פשוטים וזמינים מאוד, ככל שהבנק פעיל יותר זמן ועם יותר חברים כך הקשרים שנוצרים בקהילה מתחזקים, היקף השירותים עולה והתהליך כולו הופך מקיף ויעיל יותר. על מנת להקים יוזמה רשמית של בנק הזמן כדאי מאוד להקים סוג מסוים של אתר אינטרנט ייעודי למטרה זו, תשתית יעילה צריכה לכלול נציגים קהילתיים לחיבור "כל הקצוות" – עובדי מתנ"ס, עובדי הרשות המקומית וכדומה.
יש לשווק את בנק הזמן לקהילה באופן יעיל ושוטף ורצוי לבצע מיפוי של הצרכים העיקריים של אותה אוכלוסיית יעד עבורה פונה הבנק. כמובן שניהול הבנק באופן מסודר הוא קריטי להצלחתו – רישום שעות, שירותים, תיווך ועוד.