רבים חושבים כי בנק מיועד רק למטרה אחת, לשמור על כספינו באופן בטוח ויעיל. עם זאת, ישנם מוסדות הנקראים "בנק" גם אם אינם מתעסקים באופן ישיר בתחום הכלכלי. בין אלו ניתן למצוא את בנק הזמן, בנק הדם, בנק הזרע וכן, את בנק העור.
בנק העור אמנם אינו מסייע בכל הנוגע להלוואות כספים או מתן אשראי. עם זאת, הוא מעניק הלוואה מסוג אחר. באמצעות השתלות העור למיניהן, ניתן להציל אינספור אנשים ולסייע להם ליהנות מחיים ארוכים. בכדי שתוכלו ללמוד מעט אודות בנק העור וחשיבותו, בייחוד בחברה הישראלית, ריכזנו עבורכם מידע חיוני בנושא.
מהו בנק העור?
בנק העור הנו מוסד המאגד עור שנלקח מגופות של אנשים, שתרמו את איבריהם לצורך שימוש עתידי. בנק העור הראשון בעולם נוסד בשנת 1945 באמריקה. לאחר שנמצא כי שימוש בעור של אדם זר יכול לסייע להחלמה מכוויות, החלו להשתמש בו בצורה מסיבית יותר. זאת, בייחוד לאחר מלחמת העולם השנייה ופצועי הכוויות הרבות שהיא הותירה.
מאז, נוסדו בנקי עור רבים בכל רחבי העולם. כבר בשנת 1980, תועדו 16 בנקי עור באמריקה בלבד. בנק העור אוסף במהלך השנים עור באורך מטרים רבים, בכדי שבמידת הצורך יוכלו להיעזר בו באופן מיידי. זאת בעיקר מאחר ובשעת חירום לא ניתן יהיה לאסוף כמויות נכבדות של עור לשימוש מיידי.
חשיבות העור
בפני עצמו, העור הנו איבר חשוב ביותר בגוף. הוא מסייע לשמור על חום הגוף ומונע זיהומים. על כן, בעת כוויות למיניהן, יש צורך בכמות עור נכבדה, על מנת לאפשר לגוף להחלים. עם זאת, מאחר והעור עצמו נהרס בגלל הכוויה, יש צורך להיעזר בעור של אדם זר ולכסות בו את השטחים הפצועים.
בדרך כלל, מדובר בשימוש זמני בלבד. זאת מאחר וגוף האדם דוחה את העור הזר, לרוב לאחר שבועיים בלבד. אולם, הזמן הזה הוא קריטי מאחר והגוף עצמו מתחיל בתהליך ההחלמה ומתחיל להצמיח עור חדש. לעיתים קרובות, בעיקר במקרים של כוויות קשות, יש צורך לבצע מספר השתלות חוזרות. בנק העור בעצם מספק את העור הנדרש לתהליך ההחלמה, ואת הכמויות הנדרשות לכל חולה.
בנק העור בישראל
בנק העור בארץ נוסד בשנות ה-80. בעקבות מלחמת יום הכיפורים, העלו את הרעיון להקים את בנק העור. הדבר התעכב מעט מאחר וביקשו להתחשב בשיקולי ההלכה, המתנגדת לתרומת איברים. רק בשנת 1985 מועצת הרבנות הראשית בישראל אישרה את הקמתו של בנק העור. עם זאת, ישנם עדיין גורמים דתיים קיצוניים המתנגדים לקיומו של בנק זה.
כיום, ישנם מספר בנקי עור בישראל, ביניהם בנק העור בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים ובמרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה, שבבאר שבע. בנק העור בהדסה עין כרם נחשב למרכז הארצי, בעוד בכל בית חולים ישנו בנק קטן יותר.
בזכות האיסוף המתמיד והקפדני של העור במהלך השנים, בנק העור הישראלי מחזיק בתואר המכובד של בנק העור הגדול בעולם. בבנק זה ישנם 200 מטר מרובע של עור, בהם ניתן להשתמש בכל רגע ובשעות חירום.
בנק העור הישראלי מסייע לפצועים רבים להחלים מכוויות, דבר המקבל חשיבות יתרה בשל פיגועי הטרור שהתרחשו בעבר. בכל בית חולים ישנה יחידה לטיפול בכוויות, בהם מבצעים את השתלות העור באופן סטרילי.
בעת מקרים של כוויות בדרגה שלישית, על יותר מ-70% מהגוף, גם הכמות הנכבדה ביותר של עור לא תוכל לסייע. עם זאת, בזכות בנק העור, בארץ ובעולם, ניתן להציל את חייהם של פצועי כוויות קלות יותר, ולסייע להם להחלים במהרה.