בנק ישראל, ובראשו נגיד הבנק, נושאים תפקיד משמעותי בשמירת יציבותה של כלכלת ישראל.
הבנק, שפועל על פי חוק בנק ישראל שנחקק בשנותיה הראשונות של מדינת ישראל, ועבר לאחרונה עדכון (בשנת 2010), יושב בירושלים, בקריית בן גוריון, ולו סניף בתל אביב ברחוב לילינבלום.
חלק חשוב מפעילותו של הבנק נעשה ממרכז נוסף בתל אביב, והוא ביקורת על בנקים ישראליים.
מבנה וארגון
על פי חוק, בראשות בנק ישראל עומד נגיד הבנק, המשמש בין היתר יועץ פיננסי עבור ממשלת ישראל. לצד הנגיד המכהן (כיום – הפרופסור סטנלי פישר) עומד המשנה לנגיד, מנכ"ל הבנק, וכן יועץ בכיר לנגיד.
במועצה המנהלית של הבנק חברים מלבד היושב ראש עוד ארבעה חברים נוספים שמשמשים בתפקידם כגורמים חיצוניים לבנק, וכן הנגיד והמשנה לנגיד. נגיד הבנק יושב בראשות הועדה החשובה – הוועדה המוניטרית, שבה חברים גם המשנה לנגיד, היועץ הבכיר שלו, וכן שלושה חברים נוספים.
בכירי הבנק כמו גם מרבית עובדיו של הבנק, כ-800 במספר, הינם מומחים בכל תחומי הכלכלה והמשפט.
לצורך הסדרת פעילותו של הבנק, סדר העבודה מחולק בין חטיבות ואגפים שונים: חטיבת השווקים, חטיבת הפיקוח על הבנקים (בראשות המפקח על הבנקים כיום בראשות דוד זקן), חטיבת מידע וסטטיסטיקה, חטיבת המחקר (כיום בראשות פרופסור נתן זוסמן), חטיבת משאבי אנוש, מחלקת המטבע, חטיבת השווקים, חטיבת לטכנולוגית מידע, וכן האגף להפצת מידע וקשרים בינלאומיים.
לדאוג ליציבות הפיננסית
אחד מתפקידיו העיקריים של בנק ישראל הוא לדאוג ליציבות הפיננסית בארץ. את תקפידו זה הוא מבצע על ידי איסוף נתונים (באמצעות חטיבת המחקר), הפצת מידע, מתן ייעוץ ותסקירים פיננסיים לממשלת ישראל, פיקוח על המערכת הפיננסית ובראשה הבנקים המסחריים, שמירה על יציבות המחירים שאותו הגדירה הממשלה (יעד האינפלציה), וכן סיוע לממשלה ביישום מדיניותה הכלכלית, עידוד צמחיה ותעסוקה, וכן הלאה.
ראוי לציין שבנק ישראל הוא גם הנושא באחריות להנפקת המטבע והסדרת פעילות התשלומים במזומן ברמה הארצית וכן שמירה על יתרות המט"ח של המדינה.
יציבות מחירים
בשנים האחרונות, אחד מיעדיה העיקריים של הממשלה הוא להשאיר את המשק במצב של יציבות מחירים. כולם זוכרים את הפגעים של ההיפר אינפלציה שהביאו את המדינה למצב של טרום פשיטת רגל, ועל כן הוסמך בנק ישראל לנקוט צעדים אופרטיביים לעמידה ביעד האינפלציה השנתי.
אחד הכלים המרכזיים שמפעיל הבנק לשמירת יציבות המחירים הוא על ידי קביעת גובה הריבית במשק. דילמה חשובה של הבנק בקביעת הריבית ניתנת לתמצות בכך שריבית נמוכה מעודדת מסייעת לעידוד הפעילות הכלכלית במשק אך עלולה להביא לעליית מחירים שמשמעותה – אינפלציה.
יציבות המערכת הבנקאית
איש אינו מטיל ספק בחשיבותה של מערכת כלכלית יציבה ברמה הארצית. יציבות כלכלית מעודדות את כלל הפעילות העסקית במשק, מאפשרת שיפור ברמת החיים, הגדלת התוצר, הגדלת היצוא, ושמירה על יציבות מחירים.
יציבות כלכלית לאומית מתחילה ביציבותה של המערכת הפיננסית כולה ובראשם הבנקים. קריסת המערכת הבנקאית בשנות השמונים, במשבר שכונה וויסות המניות, הראה שניהול פגום של ראשי המערכת הבנקאית בארץ עלול היה להוביל את המדינה עד לכדי אסון כלכלי-חברתי.
אם כן, שמירה על יציבות המערכת הבנקאית היא אחד מיעדיו הבולטים של בנק ישראל וחלק חשוב מתכלית קיומו. על תחום הפיקוח על הבנקים ממונה המפקח על הבנקים, אותו ממנה נגיד בנק ישראל. שתי הוועדות החשובות בתחום זה שפועלות בבנק הן וועדת הרשיונות, שעוסקת במתן היתרים להקמת בנקים חדשים, וכן שינויי בעלות על בנקים קיימים. וועדה נוספת היא הוועדה המייעצת. מלבד היתרים לבנקים חדשים פעיל הבנק בקביעת נורמות פעילות בתחום הניהול התקין ובקרת סיכונים, הערכת איתנותם ויציבותם של הבנקים, מחקר, וכן טיפול בתלונות המגיעות מקרב הציבור הרחב.