בישראל סוגים שונים של עסקים מבחינת הגדרות, החל מהגדרות של גודל המשפיעות על היבטים כמו מחויבויות הרגולטוריות ועל אפשרויות מימון שניתן לקבל, דרך הגדרות שונות הנוגעות למיסוי ועד הגדרות התאגדות המשפיעות על המבנה המשפטי והרגולטורי של עסקים.
כל מי שחושב לפתוח עסק צריך להכיר את המאפיינים וההגדרות השונות של הגדרת עסקים בישראל, כמו גם בעלי עסקים קיימים. ננסה לתת מענה ולהסביר באופן כללי ושימושי אודות הגדרת עסקים.
הגדרת "יחיד"
לפני הכניסה לעומקו של עניין בהקשר של הגדרת עסקים, יש להסביר מונח רלוונטי מתחום הבנקאות. עבור הבנקים, לצורך גביית עמלות וקביעת שירותים זמינים בעיקר, יש הגדרות של "יחיד", "עסק קטן" ו"עסק גדול".
נסביר אודות הגדרת היחיד. הבנקים מגדירים "יחיד" את כל מי שאינו מוגדר כתאגיד או עסק, בהגדרה זו נכללים מי שמוגדרים "עוסק מורשה" שאינו תאגיד (עצמאים למשל) וגם נציגים רשמיים של נציגויות בתים משותפים. כך, עצמאי בעל עסק, המוגדר עוסק מורשה אך אינו תאגיד, ייחשב במרבית הבנקים "יחיד" לצורך עמלות ושירותים שונים.
עסק קטן
לפי ההגדרות הרשמיות של משרד התמ"ת/הכלכלה, עסק קטן הוא עסק המעסיק בין עובד אחד ל-50 עובדים. הגדרה זו עשויה להשפיע על סוגי הלוואות שניתן לקבל מקרנות סיוע ממשלתיות או פילנתרופיות למשל או על אפשרויות כניסה לפרויקטים מסוימים. כמו כן, יש הגדרת עסק קטן מבחינת הבנקים, בדומה להגדרת "יחיד".
מבחינת הבנקים המסחריים, "עסק קטן" הוא תאגיד אשר מסר לבנק הרלבנטי דו"ח שנתי, כאשר מחזור העסקים ש לעסק כזה צריך להיות עד 5 מיליון ש"ח לשנה. עסקים קטנים שלא ימסרו דו"ח מתאים גם לשנה העוקבת לאחר ההגדרה עסקים קטנים יהפכו אוטומטית לעסקים גדולים.
יש לכך השפעה על יוקר וסוג העמלות, על היקף ההלוואות שניתן לקבל ועל זמינותם של שירותים בנקאיים שונים. הדו"ח השנתי שעל תאגידים אלו להגיש לבנק צריך לכלול דו"ח כספי מבוקר ע"י רו"ח, דו"ח שנתי למס הכנסה, דו"חות למע"מ הכוללים כיסוי לשנת מס מלאה וכן אישור חתום על ידי רואה חשבון לגבי הנתונים השונים.
עסק בינוני
ההגדרה של עסק בינוני רלבנטית בעיקר תחת הגדרות משרד התמ"ת/הכלכלה ואין בפועל הגדרת עסק בינוני בבנקים המסחריים. עסק בינוני נחשב עסק המעסיק בין 50 עובדים ל-250 עובדים, כאשר יש גם הגדרה של מחזור עסקים עד 15 מיליון ש"ח לשנה.
לרוב, עסקים קטנים ובינוניים נחשבים יחד כמגזר כלכלי חשוב ומרכזי למשק, מבחינת הלוואות, סיוע ופרויקטים שונים. אך יש פרויקטים המחייבים להיות עסק בעל מחזור מסוים או מקורות מימון/סיוע המחייבים להיות מוגדרים עסק בינוני למשל.
עסק גדול
מבחינת המדינה, עסק גדול הוא תאגיד המעסיק מעל 250 עובדים ועם מחזור של מעל 15 מיליון ש"ח. גם לבנקים יש הגדרה רשמית של עסק גדול, המשפיעה גם היא בעיקר על עמלות, דרישות של הבנק וזמינות שירותים בנקאיים שונים.
בבנקים, עסק גדול הוא תאגיד רשום שלא מסר לבנק דו"ח שנתי המצהיר כי מחזור העסקים שלו אינו עולה על 5 מיליון ש"ח לשנה או תאגיד המסר דו"ח המציג כי מחזור העסקים השנתי של התאגיד הינו מעל 5 מיליון ש"ח. הגדרת עסקים גדולים רלוונטית גם לחברה אשר כל בעלי המניות שלה הינם "עסקים קטנים" אחרים, בלי קשר למחזור פעילותה העסקית.
הגדרות עסקים אחרות
מעבר להגדרת עסקים על ידי הבנקים ועל ידי משרד הכלכלה, יש הגדרות נוספות שיש להכיר:
- עוסק פטור: לעסקים קטנים מאוד, עד מחזור של 100,000 ש"ח (בשנת 2014), עסקים אלו לא גובים מע"מ ולא מתקזזים על המע"מ ששילמו.
- עוסק מורשה: עסקים (לאו דווקא תאגידים) המחויבים לגבות מע"מ ולהגיש דו"חות מע"מ תקופתיים. יכולים להתקזז על תשלומי מע"מ.
- חברה בע"מ: תאגיד, ישות משפטית נפרדת מבעליה, לחברה רשימת מחויבויות גדולה יחסית ותשלום אגרות שונה, מיסוי עפ"י מס חברות.
- שותפות: צורת התאגדות בין כמה שותפים, שונה מחברה מבחינה משפטית ומבחינת מיסוי.
- מלכ"ר: עמותות, מוסדות ללא כוונת רווח – לא מתאים לעסקים שמהותם רווח כספי.
ראו גם:
רוצים לפנק את העובדים באמת?לא משנה מה גודל העסק, מכונת קפה לעסק הוא בדיוק מה שחסר לעובדים שלכם.