עבור רבים מאיתנו, כאשר נמצאים בקשר זוגי ארוך ויציב ובמיוחד כאשר כבר מתחתנים אז חשבון בנק משותף הוא עניין מובן מאליו כמו יתר ההיבטים המגיעים עם חיים זוגיים משותפים. אך בפועל יש כיום יותר ויותר זוגות אשר בוחרים להתנהל פיננסית בשני חשבונות בנק נפרדים או להחזיק חשבון משותף וגם חשבון פרטי לכל אחד. כמו כן, חשבון בנק משותף אינו רק לבני זוג אלא גם לקשישים וילדיהם, כאשר בין אם מרצון או מכורח הנסיבות יש צורך בגורם נוסף לניהול החשבון.
הגדרתו של חשבון משותף
חשבון בנק משותף הוא בפשטות חשבון בבנק מסחרי שבו יש יותר מבעל חשבון אחד רשום, לרוב מדובר על שני אנשים אך החשבון יכול לכלול גם יותר משני אנשים. ברוב המקרים, בעיקר בין בני זוג, חשבון משותף הוא גם שווה מבחינת חלוקת הזכויות והנכסים שבו – כל אחד מבעלי החשבון רשאי לבצע את כל הפעולות הרלבנטיות לניהול החשבון וגם הנכסים מחולקים באופן שווה ויחיד בין כל בעלי החשבון.
אך בהחלט ישנם מצבים בהם ניתן להגדיר בחשבון משותף חלוקה מסוימת של הנכסים הפיננסיים, זכויות לבצע פעולות מסוימות וכן הלאה – מצבים אלו קיימים בעיקר כאשר חשבון הבנק הופך משותף להורים או הורה אחד לבין ילדיו. כאשר ההורה עדיין יכול או מרגיש שהוא יכול לנהל את חשבון הבנק שלו באופן עיקרי, ניתן להגדיר כי הילדים שותפים בחשבון אך אינם שותפים שווים בנכסים ואינם יכולים לבצע את כל הפעולות בחשבון.
פתיחת חשבון משותף בין בני זוג
על פי רוב, הגורמים המקצועיים בתחומים פיננסיים וזוגיים תומכים מאוד בניהול חשבון בנק משותף בין בני זוג – בעיקר נשואים אך לאו דווקא. כמו שהכל כמעט משותף וזוגי כך גם ההתנהלות הפיננסית צריכה להיות, חשבון משותף יוצר חשבון חזק, יציב ומבוסס יותר מבחינת הבנק ומבחינת הנכסים שבו, זו צורת התנהלות פיננסית יעילה יותר וזה כמובן מרכיב מהותי באמון והיושר של מערכת היחסים.
בנוסף, חשבון בנק משותף חוסך בעמלות, מאפשר לקבל תנאים טובים יותר על הלוואות, מרכז את כל הנתונים הפיננסיים במקום אחד ובאופן כללי נכן יותר כלכלית עבור בני זוג במערכות יחסים ארוכות ויציבות. בכל מקרה אפשר לתקצב הוצאות אישיות בצורה יעילה ונוחה גם בתוך החשבון המשותף.
חשבון בנק משותף עבור זוגות שאינם נשואים או שאין להם ילדים עשוי להיות מחסום רגשי עבור אנשים מסוימים, לפני מיסוד מסוים של היחסים אפשר להימנע מכך אך זוהי החלטה מאוד אישית ותלויה בגורמים רבים. מנגד, ישנו מיעוט של אנשי מקצוע מעולם הפסיכולוגיה והכלכלה שטוען נגד חשבון בנק משותף של בני זוג, מטעמים שונים כמו עצמאות כלכלית וכיוצא באלו.
חשבון בנק משותף עם הורים קשישים
פעמים רבות יש צורך ליצור חשבון בנק משותף של אחד או יותר מילדיו של בעל חשבון בנק – לרוב הילדים מצטרפים לחשבון הקיים ולא פותחים חשבון חדש לצורך זה. אלו מצבים בהם הבריאות הפיזית או המנטלית של ההורים אינה מאפשרת להם לנהל את החשבון בצורה תקינה ושוטפת או כאשר ההורים מבקשים ילדיהם להצטרף לחשבון "על כל צרה שלא תבוא". מעבר לכך שכאמור ניתן להגדיר ספציפית בעלות על הנכסים בחשבון ופעולות שרק בעל החשבון המקורי רשאי לבצע, ההתחייבויות של החשבון זהות ותקפות לכל אחד מבעליו הרשומים – כך שאם יש חוב, תשלומים וכדומה שיש לבצע האחריות והחובה לכך היא על ההורים והילדים הרשומים כבעלי החשבון כאחד.
האחריות הזו להתחייבויות החשבון היא אחד ההבדלים המרכזיים בין חשבון בנק משותף הם ההורה לבין ייפוי כוח לביצוע פעולות בחשבון. כמו כן, מומלץ לבחון היבטי מיסוי שעלולים להתבטל כאשר מצטרף לחשבון של קשיש גורם צעיר יותר. לצרכי הגנה על הקשישים שיש להם חשבון בנק משותף עם ילדיהם או גורמים אחרים, החוק מכליל את הבנק כשותף סמוי בחשבון, כך שהבנק יכול למנוע ביצוע פעולות מסוימות או להוציא את בעל החשבון השני מהשותפות.