מידע שווה כסף והיכרות עם מונחים שגורים בתחום הביטוח יכולה לחסוך אלפי שקלים בשנה. על פי מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות, ביטוח רכב הוא בין ההוצאות המרכזיות של משפחות בישראל.
למרות שמדובר על ביטוח חיוני עם תועלת עצומה, רוב המבוטחים עדיין אינם מכירים לעומק את פרטי הפוליסה ואת ההבדלים בין החברות השונות.
הדרך לשפר את המצב היא להבין מה עומד מאחורי המונחים השגורים בתחום הביטוח, איך המונחים הללו משפיעים על כל נהג וכיצד ניתן להיעזר בהם כדי להוריד את עלויות הפרמיה והפוליסה.
כמה מכם יודעים מה ההבדל בין ביטוח חובה וביטוח רשות?
המונח המרכזי בתחום ביטוח הרכב הוא "ביטוח חובה". פקודת הרכב המנועי בישראל קובעת כי ביטוח חובה נועד לכסות נזקי גוף של הנוסעים בכלי רכב של המבוטח. עוד נועד הביטוח לכסות נזקי גוף של הולכי רגל אשר נפגעו כתוצאה משימוש ברכב.
במילים אחרות, ביטוח חובה מכסה נזקי גוף של תאונות דרכים. הכיסוי הוא נרחב וכולל מלבד הוצאות רפואיות ופיצוי בגין כאב או סבל, גם פיצוי בגין אובדן כושר השתכרות עד תקרה של שלוש פעמים מהשכר הממוצע במשק.
מונח אחר ולא פחות חשוב בתחום הביטוח קשור אל ביטוחי רשות. כאן נהוג להבחין בין "ביטוח מקיף". לבין "ביטוח צד ג'". המשותף לשני הביטוחים הללו הוא כיסוי נזקי רכוש בלבד. אך בעוד פוליסות ביטוח מקיף מכסות נזקים שנגרמו לנהג ולצד ג' יחד, ביטוח צד ג' מכסה נזקי רכוש שנגרמו לצד שלישי בלבד וזאת עד הסכום הנקוב בפוליסה. למידע נוסף – ביטוח צד ג' עם AIG.
מהו צי רכב ומה זה קולקטיב?
יש עוד מספר מונחים שגורים בתחום הביטוח בהם נתקלים אזרחים הפונים אל החברות והסוכנים. מונח כזה הוא "צי רכב", המשפיע על האופן בו חברת ביטוח מגבשת פוליסה. צי רכב מתייחס אל 40 כלי רכב הנמצאים בבעלות אחת בלבד.
בעל צי רכב יכול לקבל תנאים מיוחדים על פוליסת ביטוח ולכן כדאי לו לנצל זאת.
בהקשר הזה כדאי גם לציין את המונח "קולקטיב", המציין קבוצה של 100 כלי רכב לפחות המבוטחים אצל אותו מבטח. הביטוח של קולקטיב הוא במסגרת הסכם לעריכת ביטוח לחברי הקבוצה. מצד שני, החוק מגביל את ההתארגנות ומונע מצב בו היא מתקיימת לשם עשיית ביטוח בלבד.
מתי התקיימה רפורמה בתחום ביטוח הרכב?
בשנת 1997 נכנסה לתוקף הרפורמה בביטוח הרכב. ענף ביטוח רכב חובה נפתח לתחרות והוגדרו מספר יעדים ממשלתיים. ראשית, מטרת הרפורמה הייתה להסדיר מבנה תחרותי על מנת לייעל את הענף מבחינה כלכלית.
שנית, הרפורמה נועדה להוזיל את פרמיות הביטוח ולהעביר את האחריות על התוצאות הכספיות מהציבור אל החברות. הרפורמה עודדה נהיגה זהירה ובזכותה בוטל התעריף האחיד ונקבעים תעריפים על פי המלצות ובאישור מפקח רשמי.