בישראל, אנשים או עסקים שלהם חוב פעיל לגורם כלשהו, מביטוח לאומי או העירייה ועד לחברות מסחריות, יכולים להגיע למצב של עיקול חשבון הבנק שלהם.
הגורם המעקל את חשבון הבנק יהיה לרוב ההוצאה לפועל במסגרת הליך מנהלי מסוים, אך גם ביטוח לאומי יכול לעקל חשבונות בנק וגם גורמים נוספים בהתאם למקרה הספציפי.
זהו ללא ספק מצב לא נעים ובעייתי מבחינות רבות מאוד, מצב שרצוי להימנע ממנו בהחלט. במאמר זה נספק מידע שימושי לגבי הימנעות מהגעה למצב של עיקול חשבון בנק וגם מה לעשות אחרי שכבר התבצע בפועל עיקול לחשבון.
עיקול חשבון בנק נתפס כצעד קיצוני ואף אגרסיבי נגד חייב, כאשר אכן ניתן לראות זאת כך. אך מצד שני, זוהי הדרך של נושים וגורמים להם מגיעים כספים מצד החייב לקבל את כספם או את חלקו. כך שיש שני צדדים למטבע ובכל למקרה תמיד מוטב להימנע מהגעה למצב הקשה של עיקול חשבון הבנק.
מה ניתן לעקל?
עיקול חשבון הבנק נעשה במסגרת ההרשאה להוצאה לפועל לבצע עיקול על נכסי מקרקעין ומיטלטלין של החייב, כאשר כספים בחשבון בנק נכללים בהגדרה זו.
ניתן לעקל את חשבון העו"ש של החייב וכן כספים בחסכונות פיננסיים, בפיקדונות, ובתיק ניירות ערך – כך שלמעשה ניתן לעקל את כל הכספים הפנויים בחשבון הבנק, כולל כאלו שכביכול סגורים באפיקים שונים כגון חסכונות והשקעות.
להימנע מעיקול חשבון בנק
לפני שניכנס לעומקם של דברים ופעולות לאחר שכבר יושם עיקול לחשבון הבנק שלכם או של העסק, נתייחס להימנעות מכך מלכתחילה. עיקול החשבון הוא פעמים רבות מוצא אחרות וכאמור קיצוני יחסית במסגרת הליכי גביית חוב כלשהו, לרוב קודמים לכך תהליכים שונים.
הדרך "הפשוטה" ביותר להימנע מהגעה למצב של עיקול חשבון הבנק היא או לא להיכנס לחובות בעייתיים או להחזיר חובות באופן מסודר ולפני החלת הליכים משפטיים או הוצאה לפועל. אך פעמים רבות קל יותר להגיד את זה מאשר ליישם בפועל וכמובן שאף אחד לא מעוניין להגיע למצב של הוצאה לפועל.
צעדים נוספים להימנעות מעיקול חשבון הבנק שלכם כוללים הגעה להסדר חוב עם הנושים לפני או במסגרת הליך ההוצאה לפועל, סגירת החוב באופן מיידי באם הדבר מתאפשר מבחינה פיננסית ומבחינת הנושים.
כמו כן, לפני עיקול חייבת להתקבל הודעה שיש לחייב 20 יום לפריעת החוב, חשוב מאוד לפעול במהלך 20 יום אלו, בין אם בסגירת החוב או מענה להוצאה לפועל להסבר וניהול יעיל של התהליך – כך ראש ההוצאה לפועל האזורית יכול להורות על מהלכים שונים ולאו דווקא על עיקול החשבון. ניתן בהחלט להיעזר בגורם משפטי או מקצועי המתמחה בתחום לייעוץ וייצוג בתהליך בניסיון להימנע מעיקול.
מה עושים אחרי עיקול חשבון בנק?
לאחר עיקול חשבון בנק, מבחינת החייב מדובר על מצב לא פשוט כלל, עליו להתקיים פיננסית ללא כרטיסי אשראי, ללא פנקסי צ'קים, ללא אפשרויות למשיכת מזומן ועל הלוואות מהבנק אין בכלל מה לדבר. גם משכורות המועברות לחשבון המעוקל נתפסות מיד ומעוקלות לצורך החזר החוב, כנ"ל לגבי כל הכנסה אחרת לחשבון המעוקל (לתקופה של לפחות 3 חודשים).
דרך פעולה אפשרית, שרצוי בהחלט ליישם לפני ביצוע העיקול בפועל, היא לשכור (למרות העלויות) עורך דין המתמחה בתחום שיספק ליווי וייצוג ויוכל בהחלט להקל את המצב מבחינת החייב, כולל ביטול העיקול במקרים מסוימים. אפשרות נוספת, שלרוב צריך עו"ד כדי להגיע אליה, היא הסדר חוב עם הנושים הרלבנטיים להחזר החוב, הסדר הכולל הסרת העיקול מהחשבון.