גם כאשר בני זוג נשואים מעוניינים לסיים את היחסים ביניהם, ברור שהם לא ירצו לפגוע בילדים שלהם: הרצון העיקרי הוא לספקלילדים את כל הדרוש להם לצורך הגדילה התקינה, על פי העיקרון של טובת הילד. אלא שיש כאן סכומים לא קטנים שאחד ההורים (לרוב) משלם, כך שעולה להבין בדיוק כיצד קובעים מי משלם את דמי המזונות ומהו גובה דמי המזונות הצפוי. במאמר הבא ננסה לספק את התשובות לשאלות חשובות אלה ואחרות.
מהם הגורמים המשפיעים על גובה סכום דמי המזונות?
חשוב לציין כבר בנקודת ההתחלה שלא תוכלו למצוא נוסחה "מתמטית" קבועה של דמי מזונות ילדים, פשוט מכיוון שכל מקרה חייב להישקל לגופו על פי הנסיבות הספציפיות שלו, מאפייני ההורים וגם אלו של הילדים. עם זאת, כן חשוב להתייחס לפרמטרים העיקריים העומדים בבסיס החישוב:
- גיל הילדים – ברוב המקרים נהוג לדרוש תשלום של מזונות ילדים עד גיל 21, כאשר סכום המזונות נוטה להיות גבוה ככל שהילדים הם צעירים יותר (גילאי 6-0) – בהנחה שצרכי הילדים בתקופה זו של חייהם עולים
- צרכי הילד – משתנים בהתאם לגילם, למצבם הנוכחי ולאורך החיים של הילדים. החלוקה היא למזונות הכרחיים (צרכים בסיסיים דוגמת קורת גג, מזון, לבוש וטיפול רפואי) לבין מזונות מדין צדקה (צרכים שאינם חובה, אבל הצפי הוא שילדים יקבלו אותם לצורך גדילתם התקינה: חוגים, מתנות וכן הלאה). כדי ללמוד על נושאים אלו, ממלאים ההורים בין היתר שאלון מפורט
- רמת ההכנסה של ההורים – כושר ההשתכרות של ההורה שנושא בנטל המזונות, תוך התייחסות ליכולת ההשתכרות הפוטנציאלית: כלומר מה יכולה להיות ההכנסה של ההורה על פי מקצועו, כישוריו וכיוצא בזה
- הסדרי המשמורת – מגדירים לא רק בחזקתו העיקרית של מי יימצאו הילדים ואת מועדי הביקור של הצד השני, אלא אף משפיעים על חישוב דמי המזונות. עיקר ההשפעה היא במקרים של משמורת משותפת, כפי שנראה מיד
כיצד קובעים מי משלם את דמי המזונות?
אנחנו עדים לשינויים מהותיים בתא המשפחתי ה"מסורתי" בישראל ככל שהשנים חולפות, לרבות המעורבות ההולכת וגדלה של אבות בגידול ילדיהם, צמצום פערי המשכורות בין גברים לנשים וכן הלאה. השינויים האלו בהחלט עשויים להשפיע על שאלת דמי המזונות.
אם בעבר זה היה מובן מאליו שהגבר הוא שישלם את דמי המזונות, בעוד הילדים יהיו בחזקת אימם, כיום יש מספר הולך וגובר של מצבים בהם מתקיימת משמורת משותפת, בה עשויים בתנאים שונים להתבטל דמי המזונות. ככל שההכנסה של האם גבוהה יותר, וככל שהמשמורת משותפת יותר, דמי המזונות עשויים להשתנות.
כיצד נקבעים דמי המזונות בפועל?
גם אם מוגדרים פחות או יותר סכומים מינימליים של מזונות הנהוגים בישראל, עדיין אי אפשר להעריך מראש מהו גובה דמי המזונות בלי שמבצעים את התהליך הלכה למעשה. יש שתי דרכים עיקריות לעשות זאת. הראשונה שבהן, והמומלצת פחות לרוב הדעות, היא להסתמך על הקביעה של בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה במסגרת תיק גירושין. החסרונות הם שהקביעה כאן לא תמיד הוגנת עבור שני הצדדים, שהתהליך עצמו ארוך וגם יקר יותר.
במידת האפשר, מומלץ לנקוט בגישה של גישור גירושין: כלומר מצב בו ההורים חותרים להגיע לשלום בית או הסכם גירושין עליו הם חותמים בהסכמה מלאה, תוך ידיעה כמובן שהתפשרות היא דרישת חובה בחלק גדול מהמקרים. הסכם הגירושין הזה מקבל לאחר מכן, בהתקיים כמה תנאים עיקריים, את התוקף של מסמך רשמי מחייב. גישור גירושין יכול להיעשות באמצעות מגשר או עורך דין לדיני משפחה, כאשר היתרונות הבולטים הם הליך ידידותי ונעים יותר בהשוואה לתיק גירושין המגיע לכתלי הערכאות המשפטיות, אפשרות גדולה יותר להשאיר את שני הצדדים מרוצים וחיסכון משמעותי בזמן ובכספים גם יחד.
לקריאה נוספת:
1. חוק המזונות (הבטחת תשלום) – תשל"ב, 1972
2. סכומי הקצבה – המוסד לביטוח לאומי
אולי יעניין אותך גם:
ייעוץ פנסיוני בבנק – מה האפשרויות שלך?