זה לא סוד כי התרבות הישראלית היא אחד הנכסים העיקריים של המדינה. מקום של כבוד תופסים המשוררים, אשר פרי עטם מלווה כל ישראלי באשר הוא. במהלך שנת 2013 הקשר הזה רק יילך ויגבר: ארנקיהם השונים של הישראלים יתמלאו בשטרות בעלי בעלי שינוי מרענן. במקום הפוליטיקאים והמדינאים המסורתיים, יתנוססו עליהם דמויותיהם של הגדולים במשוררי ישראל.
על פי המלצת ועדת טירקל ונגיד בנק ישראל, ובאישורה של ממשלת ישראל, נקבע כי החל משנת 2013 המשוררת רחל, שאול שטרניחובסקי, לאה גולדברג ונתן אלתרמן יזכו בכבוד העצום של להופיע על כל שטר ישראלי.
מדוע יש צורך לרענן שטרות?
הסיבה העיקרית בגינה מחליטים על ריענון שטרות כסף היא המלחמה בזיופים. לאחר מספר שנים, מוצאים זייפני הכספים שיטות שונות ליצור העתקים של השטרות. על רקע זה, יצוידו השטרות העתידיים באמצעי זיהוי וביטחון מהמתקדמים אשר קיימים כיום בעולם, כך שזיוף יהפוך למשימה קשה מאד.
מלבד זאת, שטרות הכסף הם אמצעי יעיל להענקת הכבוד הראוי לאנשים החשובים ביותר בהיסטוריה של המדינה, וכן משמשים לחינוכו של הדור הצעיר.
אלו האנשים שמופיעים על השטרות הנוכחיים
לאורך ההיסטוריה, מרבית הדמויות שהתנוססו על השטרות היו מדינאים, וחשוב לא פחות: גברים. המחזור הנוכחי, למשל, כולל את נשיאה השלישי של מדינת ישראל זלמן שז'ר, את נשיאה השני יצחק בן צבי, את המשורר זוכה פרס נוב'ל ש'י עגנון ואת ראש הממשלה השני משה שרת.
כיצד נקבעו הדמויות על השטרות?
על רקע הדרישה הגוברת לשילובן של נשים על גבי שטרות הכסף, ועקב הצורך להעניק את הכבוד הראוי לתרבות הישראלית, התכנון הראשוני היה שעל השטרות יופיעו המשוררים ש'י עגנון, רחל בלובשטיין וראשי הממשלה המנוחים מנחם בגין ויצחק רבין.
בעקבות סירובו של בנו של מנחם בגין, השר בני בגין, להופעת אביו על השטר, הוחלט להעניק את מלוא הבמה למשוררים, ולכלול על השטרות גם את לאה גולברג, נתן אלתרמן ושאול טשרניחובסקי.
המשוררת רחל
יש לציין כי סדר הופעת הדמוית החדשות נקבע בהתאם למועד פטירתם. המשוררת רחל (רחל בלובשטיין), אשר נפטרה מוקדם יותר משאר עמיתיה (1939), תתנוסס על שטר 20 השקלים.
המדובר הוא באחת המשוררות הבולטות בשירה הקלאסית העברית המחודשת. בין יצירותיה החשובות, אשר חלקן הגדול זכה ללחנים, ניתן למנות את "פגישה, חצי פגישה", "גן נעול", "עקרה", "אוי ארצי" ועוד. רבות מהיצירות תורגמו לשפות זרות, וכן מאפיינות את ערבי השירה העברית ותוכניות הלימודים בכל בית ספר ישראלי.
שאול טשרניחוסבסקי
בשנת 1943 נפטר שאול טשרניחובסקי, והותיר אחריו יצירה תרבותית ענפה. המדובר הוא ברופא, מתרגם ומשורר עברי מוביל, אשר רשם, בין היתר, את 'בעין דור', 'ראי אדמה', 'כליל סונטות', 'הוי ארצי מולדתי', 'אומרים ישנה ארץ'- והרשימה עוד ארוכה.
עוד טרם הופעתו על השטרות, זכה טשרניחובסקי לכבוד רב, שעה שנקראו על שמו רחובות ובתי ספר. דמותו של טשרניחוסקי תתנוסס על שטר של 50 שקלים.
לאה גולדברג
על שטר מאה השקלים תופיע המשוררת לאה גולדברג, שגם היא בולטת מאד בשירה העברית החדשה. בנוסף להיותה מתרגמת ("מלחמה ושלום"), חוקרת ספרות ומבקרת, היא רשמה שירים וספרים ידועים רבים: 'דירה להשכיר', "איה פלוטו", "מה עושות האיילות", "המפוזר מכפר אז'ר" ועוד.
בשנת 1970, זכתה גולדברג בפרס ישראל לספרות.
נתן אלתרמן
המשורר נתן אלתרמן נפטר ב-1970 (מספר חודשים אחרי גולדברג), ודמותו היא שתתנוסס על שטרות של 200 ש'ח. אלתרמן היה משורר ומחזאי ישראל מוביל, אשר התנסה בכתיבת שירה לירית, שירי ילדים, מחזות, כתיבה ספרותית, כתיבה אקטואלית ועוד.
בין יצירותיו החשובות: הספר "כוכבים בחוץ", המחזות "כנרת כנרת' ו'פונדק הרוחות' והשירים "עוד חוזר הניגון", "על אם הדרך" ו-"בכל זאת יש בה משהו". ב-1968 קיבל אלתרמן את פרס ישראל לספרות.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
תווי שי לחג לעובדים בבנק – למה תווי קניה היא המתנה הטובה ביותר עבורם?