אמצעי תשלום בגין סחורות או שירותים אינם דבר חדש. השימוש באמצעי תשלום מוקדמים נעשה כבר בימי קדם בדרך של החלפת סחורה בסחורה (סחר חליפין), לאחר מכן נעשה שימוש במתכות יקרות.
שימוש זה בזהב ובכסף כאמצעי תשלום תרם רבות להתפתחות סחר בין אזורים גיאוגרפיים שונים. לבסוף התבסס השימוש בכסף בצורתו המודרנית – של מטבעות ושטרות. סוגי המטבעות בעולם הם רבים, והמאורע של הולדת מטבע חדש איננה נדירה כל כך.
אפילו בישראל הוחלפו סוגי המטבעות בתהליך שנקרא החלפת סדרה. לירה הוחלפה בשקל ושקל ישן הוחלף בשקל החדש.
למרות זאת, העולם קיבל בהפתעה את הולדתו של מטבע מסוג חדש ובלתי צפוי – מטבע שזכה לשם bitcoin.
מטבע בלתי צפוי
המטבע פרץ לעולם בהפתעה, בשנת 2009. איש לא ציפה לו – למטבע דיגיטלי שכזה, שאין לו קיום פיסי בעולם הלא ווירטואלי.
מייסד המטבע, האיש שלמעשה כתב את התוכנה שמייצרת את המטבעות הללו ומונעת את האפשרות לזייף אותו, שמר על זהותו בסודיות. למרות שהוא הציג את עצמו כיפני, איש לא יודע אם זאת האמת, והדבר לא צפוי להשתנות, בייחוד לאור העובדה שהוא עצמו טען, בשלב מסוים, שהוא פורש מעיסוק במטבע שהמציא.
כיום, המטבע הזה שנתפס בהתחלה כקוריוז, הפך לעובדה קיימת. ערכו במונחי מטבעות "רגילים" עלה באופן מרשים ובתי עסק רבים מוכנים לקבל אותו בתור אמצעי תשלום לגיטימי.
יחד עם זאת, המטבע גורם עדיין מבוכה לכלכלנים רבים ואפילו לקרן המטבע העולמית. יש הטוענים שמדובר בבועה פיננסית ולא יותר, בעוד שאחרים טוענים שהמטבע הזה עשוי לשנות סדרי עולם בתחום אמצעי התשלום.
כיצד רוכשים bitcoin?
כצפוי, לא ניתן לרכוש bitcoin באמצעות פנייה לסניף הבנק או לחלפני כספים סטנדרטים שעוסקים בהמרות מטבע.
כדי להשיג מטבע אחד או יותר מסוג זה יש להוריד תוכנה מיוחד שנועדה לאחסן את הקוד המתאים שמיצג מטבע בודד או כמות רבה יותר של מטבעות. לאחר שמורידים את התוכנה הזאת, שיש המכנים אותה פשוט "ארנק" ניתן לרכוש bitcoin באמצעות בורסות שעוסקות במכירת מטבע זה באמצעות תשלום בכרטיס אשראי או ביצוע העברה בנקאית.
בעולם הווירטואלי קיימים כיום מעל 10 מיליון מטבעות bitcoin בשווי מוערך של כ-2 מיליארד דולר. חשוב לציין שערכו של המטבע תנודתי ביותר ותלוי בגורמים שרבים מהם עדיין לא ידועים.
ערכו של המטבע נקבע באמצעות ביקוש והיצע (בדומה למטבע רגיל) אבל סיכונים בלתי צפויים כמו מתקפת האקרים על הבורסות למסחר ב–bitcoin עשויות להשפיע מאוד על מחירו ועל הסחירות העתידית שלו.
לקנות או לא לקנות?
השאלה אם כדאי לרכוש את המטבע המעניין הזה מצויה במחלוקת רבה. מצד אחד, מי שרכש את המטבע בתחילת הדרך, והחזיק אותו עד היום, עשה רווח גדול מאוד, שכן מחירו עלה בצורה תלולה. מצד שני, היו תקופות מסוימות שבהן ערך המטבע התרסק, למשל אחרי מתקפות האקרים גדולות.
למרות הטענות שהמטבע הוא בועה פיננסית ותו לא, ישנם גורמים מקצועיים רציניים, ובהם בנקים גדולים באירופה, שטוענים שאין מדובר בהונאה שמטרתה לגזול את כספם של משקיעים.
בסיכומו של דבר, חשוב להתייחס למטבע בזהירות. כמות בתי העסק שמכבדת אותו קטנה עדיין (אך נמצאת במגמת עליה), והוא חשוף לסיכונים שונים.
עם זאת, ישנם גורמים שמזרימים ביקושים והיצעים (בורסות המטבע) וניתן בהחלט להרוויח באמצעות רכישה ומכירה שלו.
לסיום נציין שיתרון גדול של המטבע, שהפך אותו למבוקש בקרב משקיעים מסוימים, טמון בכך שהוא לא נתון לפיקוח ולהכוונה של בנק מרכזי כזה או אחר.
יתר על כן, מכיוון שמפתח המטבע הגדיר לו מספר סופי של מטבעות, הרי שמומחים טוענים שמהטבע לעולם לא יסבול מפגעי האינפלציה.